Izveštaj sa javnog časa o evropskom danu jezika 2016.

Ugledni čas

Izveštaj sa javnog časa posvećenog  “Evropskom danu jezika“

Javni čas posvećen  “Evropskom danu jezika“ održan je 23. 09.2015. u OŠ “Goračići”.

Evropski dan jezika ustanovljen u Savetu Evrope 2001. obeležava se 26.-og septembra radi skretanja pažnje javnosti na jezičko bogatstvo starog kontinenta, kao i na potrebu učenja stranih jezika , kako bi se u većoj meri cenila vrednost i prednosti različitih kultura. Obeležava se u 47 država članica Saveta Evrope, među kojima je i Srbija, sa ciljem  da se podstakne što više ljudi da ceni svoj i uči što veći broj stranih jezika kao i radi povećanja međukulturološkog razumevanja.

Na javnom času nastavnica engleskog jezika Mirjana Marić je kroz zanimljiv  kviz upoznala đake sa grupama i porodicama evropskih jezika, pozajmljenicama iz drugih jezika i značajem učenja engleskog kao najrasprostranjenijeg  stranog jezika koji se izučava u školama.

Pored toga učenici su imali priliku da se upoznaju sa brzalicama na engleskom i francuskom jeziku, kao i da sami daju primere brzalica na srpskom i ruskom. Podsetili su se primera palindroma na srpskom i čuli pojedine palindrome na engleskom. Zatim su naučili kako se zdravo kaže na nekoliko jezika sveta. Čas je završen prelepom pesmicom u kojoj je upravo reč “zdravo” napisana na nekoliko različitih jezika.

Času su prisustvovali Branka Trnavac, Ivana Petrović i Čedomir Sandić. Oni su svojim prisustvom ostvarili 2 sata stručnog usavršavanja, a Mirjana Marić 6 sati kao predavač.

Čas održao:

Mirjana Marić

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: